Velkommen

At vælge og opdrage en hund

Når man har besluttet sig for at få en hund,  er det første man skal gøre at tænke sig om en gang til. Overvej endnu engang om du/I har tid, råd og ikke mindst plads.

Valg af race (eller krydsning):

Dette er den næste store beslutning. Læs om racerne, overvej især om du har tid og plads til den race, du er faldet for. Besøg gerne en udstilling og snak med nogle opdrættere. Hvis du vil have en
krydsning, så læs om de racer, der er krydset, og husk du kan ende med at få det bedste fra begge forældre, eller det  værste…

Han eller tæve?

Tæver kommer i løbetid ca to gange om året. Hanner har ofte mere tendens til at ville strejfe.
Overvej om din hund nogensinde skal have hvalpe/parre en tæve. Er svaret nej, så vil det bedste næsten altid være at få hunden kastreret/steriliseret. Begge indgreb er rutinemæ
ssige operationer.
Og hunden bliver hverken fed eller doven af indgrebet. Det bliver den kun, hvis du giver den for lidt motion og
for meget/forkert foder! Husk: hunden ved ikke, at den “går glip af noget.” Tværtimod:hvis vi forlanger, at den skal leve hele livet i cølibat, hvorfor skal den så udsættes for frustrationerne ved ikke at kunne få afløb for sine drifter? En kastreret /steriliseret hund er en ufrustreret, glad hund.

Hvor skal man få hunden fra?

Der er mange muligheder: Internat, kennel, alm. familie, hundehandler….
Disse retningslinier er
  gode at holde sig til:
 Hvalpen skal komme fra et sted, hvor den har oplevet det meste af det den skal leve med senere. Dvs. den skal have været meget saleghmmen med mennesker, skal kende lyde fra støvsuger, tv, radio mv. Undgå altså at vælge en hvalp, der er vokset op i den fjerneste krog af en lade. Mange steder høres udtrykket “køkkenopdræt.” Det betyder bare, at hvalpene bor inde i huset, det er altid et godt tegn.
Hold dig langt fra hundehandlere, kræmmermarkeder og hunde, der kommer fra udlandet uden kendt baggrund. Det kan være fristende at “redde” en sådan hund, men alt for ofte gør man hverken noget godt for den enkelte hund, for sig selv eller for sundheden hos alle andre danske hund.

Mht. internater: Her kan man ofte finde dejlige hunde, der har br140506 c-kuld 033ug for et nyt hjem. Det kan være en fordel ikke at få en helt lille hvalp, da man så slipper for bøvlet med renlighed osv. Men vær opmærksom på, at du ikke ved, hvad internatshunden har været udsat for, og hvorfor den blev afleveret til internatet. De fleste internater har personale, der er dygtige til at hjælpe jer med at vælge den rigtige hund.

Tjek om stedet er lovligt: Bed om at se dokumentation for, at internatet har tilladelse fra enten politiet (før 2010) eller Fødevarestyrelsen. Har stedet ikke en tilladelse er det ikke et lovligt sted, og veterinærmyndighederne kender ikke stedet, og kan derfor ikke føre tilsyn med det. Det samme gælder i øvrigt for opdrættere, der laver 3 eller flere kuld hvalpe om året og for alle der køber bare en hund, med videresalg for øje.

Det er blevet mere og mere populært at hente hunde og hvalpe i udlandet og sælge dem herhjemme. Her skal der både være en tilladelse til hundehandel, en importørregistrering, hvalpen skal være over 8 uger, og afhængigt af hvilket land, den kommer fra, skal den være vaccineret mod rabies 21 dage før indrejse samt være fulgt af sundhedsdokumenter som pas og/ eller evt. et veterinært sundhedsdokument. Tjek disse ting, ellers støtter du ulovlig hundehandel, samt risikerer at få en hvalp, der er syg og har haft en elendig start på livet.

Hvalpen vælges:

Fald ikke for den første hvalp du ser. Tag gerne ud og se flere kuld.
Vælg en hvalp, der virker sund og rask: livlig og med klare øjne, ikke mager, ikke krybende, ikke snottet eller med øjenbetændelse. Den skal have velplejet pels uden skaldede steder og en lille rund mave, der ikke virker stramt udspilet. Moderens vaccinationer skal være i orden. Spørg desuden om hvalp
e og moder har fået ormekur, hvilken slags og hvornår.
Vælg aldrig en hvalp, fordi du synes, det er synd for den, det betyder bare, at du belønner dem, der sælger den. Du redder måske den ene hvalp – men hvilket liv dømmer dSoghvalpesoveru dens forældre og fremtidige søskende til?

Ofte er det klogt ikke at vælge hverken den mest fremfusende, eller den mest tilbageholdende hvalp i kuldet. Tag den op: den skal kunne lide berøring, uden at blive hverken panisk eller helt apatisk.
Bed om at se forældrene, i hvert fald tæven: er det en hund du gerne selv ville eje?

Faretegn: oplever du en eller flere af disse ting, så sig pænt tak og gå igen uden hvalp:

 • Du må ikke se moderen eller hvalpens søskende.
 • Der er dårlig hygiejne på stedet, særligt omkring hvalpene.
 • Sælger vil ikke have dig hjem, men vil mødes med dig på en rasteplads el. lgn.
 • Der er en eller flere åbenlyst syge hvalpe eller voksne hunde på stedet.
 • Sælger stiller ingen spørgsmål til dig som køber.
 • Sælger virker til at have fokus på salget, snarere end på, at hvalpen får et godt hjem. hvalp+E
 • Du kan ikke få lov til at komme på besøg og se kuldet før den dag hvalpen skal hentes.
 • Eller hvis du bare får en “dårlig mavefornemmelse” på stedet.

Hvis du har børn, skal hvalpene helst være børnevant.
Tag i øvrigt ikke børnene med ud for at vælge, det er svært at sige nej, når ungerne har forelsket sig i en hvalp. Når du/I har valgt hvalpen, kan børnene komme med ud og besøge den nogle gange, indtil den bliver gammel nok til at komme med hjem (dvs mindst 8 uger).

Husk nu: dyr må aldrig bruges som gave. Giv evt. et gavekort i stedet eller pak en kurv med snor, skål, halsbånd osv.

Lidt om opdragelse:
Alle dyr bør have et minimum af opdragelse for at være til at dele hjem med.

Det er ikke fair overfor dyrene, hvis vi ikke fortæller dem, hvad vi forventer af dem. Ingen dyr er født med evnen til at forstå menneskesprog. Hvis vi ikke lærer dem det mest basale vil det svare til, at vi flyttedetraening til Kina uden at kende hverken sprog eller kultur, og fra dag 1 forventedes at kunne begå os i samfundet.

Jeg bliver ofte spurgt, hvornår man kan begynde at træne en hvalp. Svaret er: når man har fået den ind over dørtrinnet! Vi lærer, lige fra vi fød040307%20saga3es, og det gør hunde også, men selvfølgelig skal man afpasse træningen efter hvalpens alder – og gøre det sjovt.

Alle slags dyr kan trænes, hvis man forstår at motivere dem til at lære. Belønningen kan være ros eller en godbid. Hvis det er en kat, vil det være nemmest at bruge godbidstræning. Husk godbidden er belønning, ikke bestikkelse – giv den når dyret har gjort det rigtige. Klikkertræning kan anbefales for alle ejere og alle dyrearter – se litteratursiden. Klikkeren er en lille plastbox, der kan sige klik – man bruger klikket til at markere at “lige nu gjorde du det rigtige, belønning følger” – efter klikket giver man så belønningen – f.eks. en godbid eller en hurtig leg med en bold.

At straffe virker ikke – det skræmmer bare. Alle – både dyr og mennesker – lærer ved at blive belønnet/rost for at gøre det rigtige, ikke ved at blive straffet for at gøre det forkerte. Det skal være lysten, der driver værket! Når vores børn endelig løser en brøkregning korrekt, roser vi dem jo også, mens der i dag ikke er nogen, der stikker barnet en lussing hver gang regnestykket er forkert.

At true/skælde ud skal undgås, da det medfører angst og usikkerhed, som nedsætter dyrets modtagelighed for træning/opdragelse. Forsøg i stedet at fremelske tryghed, selvtillid og glæde. Skal en uønsket adfærd (f.eks. at kradse i sofaen) afbrydes, kan man give en kommando dyret kender – som “kom” og belønne for at følge foraar09%20010kommandoen. Eller man kan distrahere dyret på en eller anden måde – et stamp i gulvet virker ofte godt – fulgt op af at man f.eks. kalder “kom”.

Vigtigt!! Husk at melde dig og din hvalp til hundetræning! Og gør det så snart du ved, hvornår du får hvalpen hjem, for mange steder er der ventelister. Din hvalp kan begynde at gå til træning, når den er vaccineret. Mange steder i landet tilbydes hvalpesocialiseringshold / hvalpeaftener o lgn hos dyrlægen. De plejer at være utroligt lærerige for både huSaga+mig-i-sofand og ejer.

Du får selvfølgelig ikke en lydig hund ved at træne en gang om ugen. På træningspladsen lærer I nogle øvelser, og kan få hjælp til at løse træningsproblemer, men selve træningen sker i hverdagene. Hunden lærer hele tiden, altid, så hver gang du er sammen  med hunden er det på en eller anden vis træning.

HUSK: masser af ros, belønning og glæde. Forvent ikke, at en lille hvalp kan koncentrere sig ret længe, så stop når det går bedst.
Her er nogle punkter, der alt for ofte overses:

 • Tilvænning til støj: Mange hunde og katte er bange nytårsaften og i torden.
  • Det kan undgås ved at vænne dem til støjen allerede som små. Bedst ved at afspille lyde (CD med larm, fås bla hos DKK eller ved nogle dyrlæger). Et alternativ er en hundeprop-pistol. Bare husk, at der skal ske noget rart (fodring af sultent dyr) samtidig og at starte med meget lave lyde, for derpå LANGSOMT at gøre lyden højere.
 • Bilture: Hvis din hund allerede er panisk angst for bilen, vil det nok kræve professionel hjælp at løse problemet, men hos hvalpe kan man forebygge problemet: Se bil og dyr

Problemer? Søg hurtigt hjælp, jo før man begynder at rette op på tingene, jo lettere går det

Lidt om renlighed:
Det kan udvikle sig til en vanskelig affære at få en hvalp stueren – hvis man mister tålmodigheden!

Hvis hvalpen mærker, at man er vred, eller hvis man ligefrem skælder ud, vil det gøre den utryg og angst, så den besørger både det ene og andet sted
af ren nervøsitet. Hvis den oplever at blive straffet, hver gang den tisser, vil den naturligvis prøve at gemme sig, når den skal tisse, dvs. den begynder måske at tisse bag sofaen!
Dens instinkter siger, at den skal besørge længst muligt væk fra dens opholds/sovested.
Desuden vil den besørge samme steder hver gang, hvis den kan komme til det. I alderen 7½-8½ uge er hunde mest modtagelige for at lære at foretrække et bestdogbleemt underlag, så det er I den periode særlig vigtig at få den ud på mange forskellige underlag – asfalt, græs, osv, samt at undgå gentagne uheld indendørs.

Hvis det er sommer og man kan lade en dør stå åben, så den let finder ud i haven, går det ofte rimeligt let. Men som regel er forholdene sådan, at det at forrette sit ærinde er en indviklet affære for hvalpen, de mange rum i huset og døre, der skal lukkes op og i overgår fuldstændig dens forstand.

Det eneste man kan gøre, er at vise gang på gang, hvor den skal besørge.  Selv bruger vi herhjemme at tage hvalpen ud, lige efter den har sovet, spist eller leget.  Når vi kan se, at den skal lige til at tisse, siger vi “TIS” og roser den “Dygtig! Ihh så fiint.” I løbet af ret kort tid tisser hunden på kommando. Det er vældigt praktisk, især hvis den skal med i bilen el. lgn. Man skal bare lade være med at falde i søvnskaltisse på sofaen om aftenen, vågne op og sige” nå skal du ud og tisse?” For så bliver gulvet vådt….

Hvis en hvalp går i cirkler og snuser til gulvet betyder det “Moar – jeg skal tiiisse!” Så er det med at styrte hen til døren, kalde på den, få den ud og rose den, når den tisser udenfor.

Husk: når hvalpen tisser på gulvet, er den ikke uartig, det er dig,  der ikke har været opmærksom nok.